Gemeenten Overijssel stemmen woningbouw af

In zowel West-Overijssel als in Twente stemmen gemeenten de woningbouwplannen op elkaar af. Dit doen ze samen met de provincie. De elf gemeenten in West-Overijssel werken samen, net als de veertien gemeenten in Twente. De afgelopen jaren lag de aandacht op groei van het aantal woningen, maar de bevolking groeit niet mee en krimpt zelfs. De verwachting is dat de steden in West-Overijssel nog wel iets zullen groeien, in Twente niet.

Door een gezamenlijke woonvisie op te stellen, stemmen gemeentes af waar woningen nodig zijn en hoe bestaande woningen opgeknaptkunnen worden of aangepast aan de eisen van deze tijd. Dit houden verbouwingen met duurzame materialen en het geschikt maken voor kleinere huishoudens in. Bij de plannen zijn tevens woningcorporaties betrokken, verenigd in WoOn Twente.

In West-Overijssel kijken gemeenten ook samen hoe ze om moeten gaan met de vele woningbouwplannen die er nog zijn, maar waar geen behoefte meer aan is. Veel gemeenten hebben grond gekocht maar moeten de grondwaarde naar beneden bijstellen en afboeken. Dat kost veel geld. Omdat de meeste gemeentes hier al mee bezig zijn is er weinig geld voor de renovatie van bestaande woningen.

Bron: RTV Oost